Buikklachten nader bekeken
Het voedsel wat we eten legt een lange weg af in ons lichaam voordat het zo bewerkt is dat het als ‘voeding’ kan worden aangeboden aan de lichaamscellen. De spijsverteringsorganen, zoals de maag, alvleesklier en darmen werken samen en zorgen er samen voor dat de cellen in ons lichaam gevoed worden. De spijsvertering is dus heel belangrijk.
Wist je dat de vertering van het voedsel al in de mond begint? In het speeksel bevindt zich een enzym wat inwerkt op dat wat we in onze mond hebben. Daarom is het belangrijk om goed te kauwen.
Onze spijsvertering is een machtig mooi systeem, maar staat niet alleen. Het zenuwstelsel en veel hormonen hebben de nodige invloed op de werking van de spijsvertering. Als jouw spijsvertering niet zo lekker gaat, dan kan dat dan veel oorzaken hebben.
Bij problemen zoals bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, buikpijn, oprispingen, een moeilijke of juist (te) gemakkelijke stoelgang, zuurbranden enzovoorts heb je vast al naar je voeding gekeken. Bij langdurige klachten is door de huisarts of specialist nagegaan of er iets mis is. Vaak kunnen geen afwijkingen worden gevonden. En wat dan?
Misschien geeft een andere kijk op de buikklachten, die je ervaart, je meer inzicht.
Het gezegde “iets kan zwaar op de maag liggen”, betekent dat je met een lastige of vervelende kwestie bezig bent in je leven. Speelt er een dergelijke situatie nu op dit moment? De maag als orgaan gezien bepaalt (samen met de reuk en de smaak) of het aardse voedsel verder de verwerking in gaat. Als het voedsel niet goed is, stuurt de maag het terug naar de plek waar het vandaan kwam…. Vanuit de oosterse filosofie verwerken de spijsverteringsorganen ook ons ‘geestelijk’ voedsel. Met geestelijk voedsel bedoel ik dat wat je meemaakt, ervaart, bespreekt, waar je je zorgen over maakt, over droomt enzovoorts.
Pittige voeding kan de maag prikkelen en hitte geven. Van ijskoude dranken wordt de maag ook niet heel blij. De maag bepaalt of het aardse voedsel verder mag en zo ook het geestelijk voedsel. Als het aanbod van geestelijk voedsel, zoals bij een ingrijpende gebeurtenis in je leven, teveel is kan het zijn dat je maagklachten krijgt. De maag maakt als het ware het voedselpakket klaar ter verdere verwerking door de darmen. Je begrijpt dat als het pakket niet goed wordt aangeleverd, de darmen in de problemen kunnen komen, waardoor je klachten gaat ervaren.
Het gezegde “je buik er vol van hebben”, betekent dat je ergens genoeg van hebt. Speelt er een dergelijke situatie nu op dit moment? De dunne darm verteert ons aardse en geestelijke voedsel. Als je veel aan je hoofd hebt of zorgen (geestelijk voedsel) kan dat de werking van de dunne darm beïnvloeden.
In de dikke darm worden de laatste nuttige voedingsrestanten opgenomen voordat de restproducten het lichaam verlaten. De dikke darm heeft te maken met ‘dingen/zaken’ los te kunnen laten. Kan je het moeilijk van je afzetten dat je een fout(je) maakte? Heb je moeite met veranderingen? Dat kan de werking van de dikke darm beïnvloeden.
Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ik hoop je hiermee inspiratie te hebben gegeven om je klachten of ongemakken, die je ervaart, op een andere manier te bekijken. Als je inzicht krijgt in het waarom, dan kan je verder.